.
 .

Tips

Cochinkrielen en USA Zijdehoenders houden van een tochtvrij hok maar wel met genoeg ventilatie. In de meesten kippenhokken zit een nachthok met vrije uitloop naar buiten. In het nachthok leg je een goede laag zaagsel of vlas. De kippen vinden het fijn om daar hun eitjes te leggen.

Bloedluis

Met name in het voorjaar en de zomermaanden is het belangrijk om het nachthok elke week te verschonen. Kippen kunnen last krijgen van bloedluis. Bloesluis zijn kleine beestjes die zich in de kieren van het hok huisvesten en bij schemer voor de dag komen. Ze springen op de kippen en zuigen bloed uit de kip. Het is daarom belangrijk dat er regelmatig bij schemer, in het hok gekeken wordt. De bloedluizen kunnen eenvoudig bestreden worden met Dasty of Finecto.

Coccodiose

Coccidiose wordt veroorzaakt door protozoën (darmparasieten). Het zijn eencellige organismen die zich nestelen in de darmwand en/of slijmvlies.

Coccidiose is een redelijk veel voorkomende ziekte en slaat vaak onverwachts toe. Vooral als het weer warm en broeierig wordt. Jonge kuikens raken eerder besmet dan volwassen kippen. Om die reden vaccineer ik de kuikens tegen Coccidiose en behandel ik de kuikens als ze 6 weken oud zijn met Baycox. 

Snacks

Cochin -en USA Zijdehoen kriel kippen vinden het heerlijk om in de tuin te scharrelen. In de tuin pikken ze wormpjes, onkruid en vliegjes. Geef de kippen geen stukjes brood. Brood kan gaan gisten in het darmkanaal. Geef de kippen ook niet te vaak keukenafval. Voedselresten bevatten vaak zout en veel vet. Om de kippen te verwennen kan je ze meelwormen geven of een klein handje graan. Doe dit niet te vaak. In legmeel of legkorrel zit alles in wat de kip nodig heeft.

 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram