.
 .

Ziekte en aandoeningen bij kippen en het vaccineren tegen ziektes. 

Als je kippen wilt houden brengt dat ook verantwoordelijkheid met zich mee. Kippen kunnen helaas ook ziek worden. Wat zijn de symptomen en hoe kan je kippen behandelen?

Wat zijn de signalen als kippen ziek zijn?

Zieke kippen laten wel degelijk zien dat er wat aan de hand is, het is daarom verstandig om regelmatig goed naar de kippen te kijken hoe ze zich gedragen. Wijkt de kip af van zijn dagelijkse routine, loopt het plotseling anders, legt de kip ineens geen eieren meer of zit de kip in elkaar gedoken, is de ontlasting anders dan normaal? Op dat moment is er echt iets met de kip aan de hand. 

Hoe ziet een gezonde kip er eruit? 

Een gezonde kip scharrelt en is actief. De kip eet en drinkt goed. Een kip is een gezelschapsdier en loopt graag met andere kippen in het hok. Een kip die alleen in een hoekje zit, die voelt zich duidelijk niet lekker. Cochins en USA zijdehoenders staan mooi rechtop hun poten en zitten, behalve tijdens de rui, mooi in hun veren. Kippen maken regelmatig hun verenvacht schoon. Ze rollen lekker in het zand en zijn continue in de weer met het pikken van gras, insecten of voer. De krop van zowel de Cochin als de USA zijdehoen moeten vol zitten en wanneer een krop erg naar voren steekt of zelfs bijna op de grond schuurt is niet goed. Waarschijnlijk is er dan iets met de spijsvertering. Kropproblemen komen vaak voor bij kippen. De lellen en de kam op de kop van de kippen moeten mooi rood zijn. Tijdens de rui zijn de lellen en de kop, met name goed te zien bij de Cochin, iets bleker. USA zijdehoenders hebben een wat meer donderrood of paarse kam.

Vaccineren tegen Marek, Infectieuze Bursitis virus, Newcastle Disease.

Veel virale aandoeningen kunnen door het preventief vaccineren voorkomen worden. Om die reden vaccineer ik de kuikens als ze uit het ei gekropen zijn na dag 1 of 2. 

Marek. Dat is een zeer besmettelijk en frequent voorkomend virus, waarbij de kip verlammingsverschijnselen krijgt. Helaas altijd met dodelijke afloop. De ziekte van Marek wordt veroorzaakt door een herpesvirus. De ziekte wordt overgedragen door huidschilfers en veerdeeltjes. Volledige resistentie wordt pas na gemiddeld 16 weken bereikt. Als de kip de ziekte van Marek heeft, is het verstandig om de kip in te laten slapen, om een lijdensweg te besparen. Naast dat ik de kuikens vaccineer is het wel belangrijk om het hok van de kippen goed schoon te houden en regelmatig te ontsmetten met Halamid-D. 

Infectieuze bronchitis. wanneer het winter is zijn de kippen vatbaarder voor infecties. De symptomen die de kippen kunnen vertonen bij een infectie zijn niezen, verstopte neusgaten, nek strekken om te ademen, zwelling rondom te ogen en vocht uit de neusgaten. Kippen hoeven er niet aan dood te gaan. Wel is het verstandig om antibiotica te geven. Heel soms heb ik wel eens een kip die verkouden is, bij het geven van antibiotica is het probleem na een paar dagen wel verholpen. Vaccinatie zorgt voor bescherming op lange termijn, maar het garandeert niet dat de kippen nooit een van bovenstaande verschijnselen tonen. Na vaccinatie vertonen de kippen gelukkig mildere symptomen. Het is daarom ook verstandig om een goed nachthok te hebben, waar de kippen tochtvrij en vochtvrij kunnen zitten. In de wintermaanden geef ik de Cochin kriel kippen en de USA zijdehoenders vitamine door het water. In de wintermaanden zijn de kippen vaak wat zwakker en is de kans dat ze verkouden worden groter. 

Psaudovogelpest of Newcastle Disease. Pseudovogelpest wordt ook wel Newcastle Disease genoemd. Het is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het aviaire paramyxo type 1-virus. Als de kippen besmet zijn lijdt dit in veel gevallen tot de dood. Pseudovogelpest wordt overgedragen door direct contact met een besmette vogel, verspreiding via de lucht of het opnemen van voedsel en water dat in contact in gekomen met de mest van besmette dieren. Bij pseudovogelpest worden namelijk vaak een draainek of vreemde bewegingen waargenomen. 

De kippen hoeven niet jaarlijks gevaccineerd te worden. Ik heb de kuikens al gevaccineerd in de eerste dagen van hun geboorte. De vaccinatie biedt levenslange bescherming. 


 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram